Het vaarseizoen is geopend!

26 april '23

In Waterlant woon je in een heerlijke nieuwbouwwoning, op een eilandje, omringd door heel véél water. En via jouw riante tuin aan dat water stap je in de nabije toekomst zo in een bootje, voor een ommetje in de pittoreske omgeving van Zuid-Scharwoude. Gezin en picknickmand mee, drankjes in de koeler… en gaan!

Sûd-Skerwou

Met de auto ben je in de toekomst zo in Westerdel, in je riante woning met een tuin aan het water. Maar wist je dat je woning dan ook via het water bereikbaar is? De waterrijke omgeving van Zuid-Scharwoude, of in het Westfries: Sûd-Skerwou - heeft namelijk heel veel waterwegen en vaarroutes.

In het verleden bestond er in dit gebied een ware vaarcultuur. Met schuiten vol werden de groente en het fruit van de vele eilandjes door de tuinders aangevoerd bij de veiling in Broek op Langedijk. Tegenwoordig gaat alles snel over de weg en zijn het nu de recreanten, de toeristen én de nieuwe bewoners van Westerdel die de vaarwegen op zonnige dagen bevaren. 

image alt

Avontuurlijk boottochtje

Hoe mooi is het om met je gezin op een zonnige dag met je bootje een ontdekkingstocht in je nieuwe woonomgeving te maken? Want dat is mogelijk, varen van Waterlant naar de andere delen van de omgeving, als toerist in eigen streek!

Je start bij de aanlegsteiger in je tuin. De woningen hebben al standaard een eigen steiger en bij de overige woningen kan dit als meerwerk worden gekozen. Picknickmand en drankjes mee en dan via de Speeleilanden koersen richting bijv. het exotisch klinkende ‘Rijk der Duizend Eilanden’ iets verderop. Het wordt helemaal avontuurlijk als je onderweg gebruik maakt van de ‘overhaal’, een installatie die je boot een kort stukje over land van ene water naar het andere (iets hoger of lager gelegen) water trekt.

image alt

Nog een aantal woningen vrij

Het klinkt heel exotisch, ‘Rijk der Duizend Eilanden’, maar ligt gewoon om de hoek, vlakbij je toekomstige woning! Oorspronkelijk was het ‘Rijk’ een (tuinbouw)gebied met rond de 15.000 eilanden met akkers. In de loop der tijd is een groot deel van de eilanden verdwenen door de ruilverkaveling, maar een deel van dit historische landschap  - ooit ‘den groentetuin van Europa’ genoemd - is gelukkig bewaard gebleven. En al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een wereldwijd bekende toeristische bestemming, met de naam ‘Rijk der Duizend eilanden’.

En ja, je zult het wel begrijpen: op het water in dat Rijk met al die eilandjes is het als nieuwe inwoner van Waterlant in Westerdel natuurlijk goed toeven! 

Onlangs is fase 3 van Waterlant gegund, en dat betekent dat het zeker is dat de bouw van de woningen binnenkort start. Er is nog een aantal woningen vrij. Geïnteresseerd? Kijk maar eens!

De woningen van Waterlant
  Meer nieuws
  Meer over Zuid-Scharwoude