Karakteristiek wonen met het comfort van nu

27 juni '22

Wonen op een eiland, wie wil dat nou niet? Het is een droom die werkelijkheid kan worden want in Westerdel is Waterlant fase 3 volop in voorbereiding. De 32 karakteristieke woningen, verdeeld over eiland ‘H’ en ‘I’, zijn ontworpen door Studio DWP. Eigenaar en architect Ruben de Kraker vertelt alles over het unieke ontwerp: “Ieder eiland heeft zijn eigen identiteit, maar het dorpse karakter komt terug in alle woningen”.

image alt

Langedijk als inspiratiebron

Het authentieke dorp Langedijk, gelegen naast Westerdel, is de grootste inspiratiebron geweest voor het ontwerp van de 2 onder 1 kap-, vrijstaande-, hoek- en tussenwoningen. “Voordat we begonnen aan het ontwerp, hebben we de Dorpsstraat van Langedijk bezocht. De straat loopt richting Noord-Scharwoude, waar allerlei bebouwing staat. Je ziet bij de woningen vooral veel diversiteit en vriendelijkheid en we hebben gekeken of we daar iets uit konden halen”, vertelt De Kraker. Onder andere de afwisseling in kappen, verspringende voorgevels en noklijnen en ‘houtlook’-elementen, geven een knipoog naar het verleden. De nieuwe wijk sluit daardoor naadloos aan op de bestaande bouw in de omgeving.

Eigen identiteit

De grootste uitdaging was om twee keer een eiland te realiseren met een dorpse uitstraling, maar wél met een eigen identiteit. Want dat hebben alle eilandjes in Westerdel. Daarbij werd ook gelet op eenheid. “De plattegronden van de verschillende woningtypes zijn nagenoeg gelijk, maar ieder eiland heeft een andere sfeer. Eiland ‘H’ is landelijk en romantisch, terwijl ‘I’ een stoere en strakke uitstraling heeft”, vertelt De Kraker, “De romantische sfeer van eiland ‘H’ zie je terug in de diversiteit in kleur en metselwerk van de woningen. De gevels worden in hoofdzaak uitgevoerd in baksteen, afwisselend in drie verschillende kleuren. De gekozen steen heeft een reliëf, wat aansluit bij het landelijke karakter. Maar ook de roedeverdeling in de ramen is typerend voor de romantische stijl, wat je ook veel terugziet in de Dorpsstraat.” Naast 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen staat er op eiland ‘H’ ook een blok met hoek- en tussenwoningen. Ook daar is gekozen voor veel diversiteit in de gevel, zodat iedere woning uniek is.

Stenen eiland 'H'

Stenen H

Stenen eiland 'I'

Stenen I

Stoere en strakke stijl

Waar eiland ‘H’ als landelijk en romantisch gekenmerkt wordt, is er bij eiland ‘I’ gekozen voor een stoere en strakke stijl. Ook hier komt de dorpse setting terug. De Kraker: “Voor het ontwerp van deze woningen is gekozen voor een strakke, vlak getrokken steen. Deze steen heeft minder reliëf, wat zorgt voor een stoere uitstraling. Daarnaast is er in de ramen geen roedeverdeling toegepast, zijn de kozijnen strakker en zijn de ‘houtlook’-elementen weggelaten.”

Op een paar punten in het plan zijn zogenoemde ‘specials’ ontworpen. Deze staan op plekken waar snijpunten van hoofdwegen bij elkaar komen, op de kop van de straat. “Een witte gevel en een iets andere gevelindeling kenmerken deze woningen”, legt De Kraker uit, “Ook is ervoor gekozen om bij een aantal woningen de goot wat lager in te zetten en zijn er een paar voorzien van een bloemkozijn aan de voorzijde. Dat benadrukt opnieuw de dorpse sfeer.”

image alt

Eilandgevoel

Eén van de meest bijzondere dingen aan het wonen in Westerdel is de ruimtelijke opzet, wat de vrijheid en het eilandgevoel betaamt. Iedere woning grenst aan het water en heeft een eigen aanlegsteiger. Een plons in het water op een warme zomerdag? Dat kan straks gewoon vanuit de achtertuin! Hier woon je in een karakteristieke, maar toch eigentijdse én duurzame woning met het comfort van nu.

Meer weten? Bekijk het laatste nieuws
Interesse? Naar de woningen